Waarom ruikt de huid van mijn hond slecht?

AddThis Sharing ButtonsShare aan FacebookFacebookFacebookShare aan TwittertwitterTwitterShare naar PinterestPinterestPinterestShare naar MoreadDthismore59

Een van de meest voorkomende dermatologische klachten in de veterinaire kliniek is de klacht die de huid van een hond slecht ruikt. Veruit de meest voorkomende oorzaken van aanstootgevende ruikende huid zijn overgroei van gist of bacteriën. Gist en/of bacteriën kunnen omgrowen om talloze mogelijke redenen, waaronder onderliggende inhalatiemiddel/contactallergieën, vlooienbeten allergieën, evenals voedselallergieën. Hormonale ziekten, waaronder hypothyreoïdie en de ziekte van Cushing kunnen ook een slechte huidgeur veroorzaken. Gelokaliseerde ontstekingen, waaronder allergische hotspots op de huid, kunnen ook onaangename geur van de huid veroorzaken.

In mijn praktijk heb ik vaak ontdekt dat dieren op slecht verwerkte commercieel dierenvoedingsdiëten vaak veel allergieën en slechte huidgeuren hebben. In deze gevallen vind ik dat het plaatsen van dieren op natuurlijk geconserveerde diëten, waaronder Petguard, Wysong of de variëteit van de natuur, nuttig kan zijn bij het verbeteren van de gezondheid van de vacht en de huidgeur in de loop van de tijd. In het ideale geval raad ik aan evolutionair geschikte thuisbereide diëten op basis van rauw vlees die weinig verwerkte koolhydraten bevinden, als de beste manier om niet alleen de gezondheid van de huid en de vacht te verbeteren, maar ook de algehele gezondheid van de cliënt bij het behandelen en vermijden van ziekten.

Ik zal ook omega 3 -vetzuren aanbevelen, zoals goed zijn, evenals spijsverteringsenzymen, waaronder de spijsverteringsenzymen van Naturvet als voedingssupplementen die kunnen helpen bij een slechte huidgeur. Westerse en Chinese ontgiftende kruiden kunnen ook nuttig zijn bij die dieren op slechte diëten. Behandeling van slechte huidgeur kan medicinale of op recept gebaseerde shampoos zijn. Ik kies vaak voor natuurlijke tea tree gebaseerde shampoos wanneer gist- of bacteriële infecties van de huid optreden. De diagnose van de oorzaak van een slechte huidgeur kan het beste worden gemaakt door veterinair examen en bezoek en een bepaalde behandeling kan het best worden geïdentificeerd door een conventionele of holistische dierenarts.

Huid en vacht